Duševné zdravie

Napísať odpoveď
StanislavaStrnova_AB
Dátum registrácie: Št Apr 23, 2026 2:14 pm

Duševné zdravie

Príspevok od používateľa StanislavaStrnova_AB »

Dobrý deň prosím Vás potrebujem poradiť čo robiť pri duševnom zdraví ? 😞😔
Kika
Dátum registrácie: So Apr 13, 2024 10:58 am

Re: Duševné zdravie

Príspevok od používateľa Kika »

Dobrý deň,
je to super ze ste sem na Onkoforum napisali, rada sa podelim s vami
napriklad ja sa staram o svoje dusevne zdravie tak, ze robim rozne aktivity chodim sportovat, chodim na nordic walking do lesa, do prirody,
ale napr. aj tvorive aktivity hackovanie, rucne pletenie, strikovanie,
citam knihy, pocuvam hudbu, radio, pomaha mi vencit psa ist so psom na prechadzku,
pomahaju mi aj bezne aktivity ako su varenie, polievanie kvetov, pisem si dennik, lustim krizovky,
stlacam protistresovu lopticku, kreslim si, proste sa snazim ostat aktivna,

myslim si ze je velmi dolezite starat sa o seba a aj o svoje dusevne zdravie,
robit proste to co nas bavi, to co nas tesi, naplna, co vam naprikald robi radost? kedy su chvile pri akej cinnosti aktivite kedy sa citite v dusi lepsie?

zistila som sama na sebe ze sa proste o seba musim starat
aby som pomohla svojej dusi musim pomoct aj svojmu telu - jedlo, spanok,
starat sa dostatocne aj o svoje zdravie a tym sa staram aj o svoju dusu, lebo to je uplne prepojene

na sebe som skusila uvolnit emocie, lebo vedia byt vo mne silne a intenzivne
niekedy je to smutok, niekedy strach a tak podobne,
a musela som si najst sposob ktorym tie emocie uvolnim a prejavim napr. aj s rozhovorom s niekym,
so zdielanim mojich myslienok, prezivani, emocii, to co proste citim vnutri a ked mi je v dusi tazko tak to pozdielam s niekym,
alebo si len zapisujem do dennika svoje myslienky a prezivanie...
pomaha mi cokolvek co mi pomaha emocie prezivanie silne pocity uvolnit...

napriklad mne pomaha pre dusu dopriat si aj dostatok ba az vela odpocinku,
stravovat sa vyzivne, cvičiť, športovať - akákoľvek fyzická aktivita pomáha vidím to na sebe, prechádzať sa v prírode, zhlboka dýchať,
vnímať krásu okolo seba pozerať na nádherné kvety, stromy, pozorovať vtáky...
proste nezanedbavat svoje potreby,
pomáha dusi aj zdielať svoje pocity iným, aby ste mali oporu v iných... prisla som na to ze vzdy je tu niekto kto nas vypocuje, prejavi zaujem a pochopenie, povzbudi... aj to moze dusi velmi velmi pomoct ;) ;) ;) ;)

drzim vam palce a prajem vela sil ;) :) ;) :)
StanislavaStrnova_AB

Dobrý večer Kika krásne ste to napísali momentálne som na tom že ma nič nenapĺňa niekedy nemám ani silu .😔
Kika
Dátum registrácie: So Apr 13, 2024 10:58 am

Príspevok od používateľa Kika »

Stanka dobry vecer,
Ďakujem za odpoveď a správu,
fu rozumiem uplne chapem, to mi je luto, chápem úplne naozaj ale verim ze treba pozitivne mysliet a sa pozitivne aj tak akoby vnútorné nastavit ja sa snažím vždy samu seba tak sami seba motivovať :D a
sila aj radost sa urcite postupne a časom navrati, niekedy to chce len viac casu, kym sa nam vrati sila energia, že musíme byť aj trpezlive aj skusit aspoň trošku nieco aspoň pre to urobiť aspoň to skúsiť pomaly malými krokmi postupne vpred ale to pride, ked sa
aj my posnazime urobit aktivne aspon nejaky hoci aj maly krok, kludne si doprajte cas pre seba na bezpecnom mieste kde sa vy citite dobre prijemne a bezpecne
napr. ja mam svoj oblubeny kutik, oblubenu stolicku v kuchyni,kde si rada citam a listín krížovky sudoku osemsmerovky...alebo na balkone pri kave a pri pohlade na kvety, teším sa z kvetov
taky pre vas bezpecny priestor pre seba take vase utocisko,
kde mozete byt so svojimi myslienkami, pocitmi,
tak ako to v tej chvili potrebujete,
a ten priestor moze byt mielen ze doma ale kludne to moze byt aj niekde inde vonku
moze to byt prechadzka, rohovor s niekym, moze to byt centrum pomoci Ligy proti rakovine,
napr. ja mam aj taketo miesta, treba si najst ze kde sa citite prijemne, alebo kde by to mohlo byt,
kazda na sebe vnimame ze na kazdu z nas funguje nieco ine,
premyslam, napadlo ma este naozaj velmi pomaha zabudla som napisat hlavne, ze je tu moznost chodit
do Centra pomoci Ligy proti rakovine a tam je moznost mat bezplatne rozne aktivity spolu s inymi spolupacientkami, je to tam naozaj super, ;) ;) :) :) napr. v Ba je to v Ružinove Brestová 6 velmi odporucam

posielam aj link https://www.lpr.sk/centra-pomoci/bratislava/

napr program konkretne na maj je ze da sa tam napr. cvicit, napr pilates a tak rozne a da sa tam chodza s palickami cvicenie s fit loptou, cvicenie zdravy chrbtat alebo rozne tvorive aktivity,
palickovanie, papierove pletenie , pachtwork, malba kavou alebo su tam spolocenske hry

vsetko je to bezplatne,
je to tam fakt super, určite odporúčam aspoň skúsiť pozrieť a uvidíte ako sa vám to bude zdať aj taká je možnosť kľudne to môžete využiť skúsiť
;) :) ;) :)

dobru noc prajem a drzim silnoo palce,
;) :) ;) ;) ;)
StanislavaStrnova_AB

Ja viem kde to je chodievala som tam ale už dávnejšie.Keď ja nemám ani radosť z ničoho mám pocit že nevládzem už ďalej aj vám prajem dobrú noc
Napísať odpoveď

Návrat na "Témy"